Thomas van de Weerd: ‘Pathé Thuis is een lokale dienst zonder grootheidswaanzin’ - Entertainment Business (2024)

Thomas van de Weerd: ‘Pathé Thuis is een lokale dienst zonder grootheidswaanzin’ - Entertainment Business (1)

Thomas vd Weerd Foto: Vincent Boon Photography

Pathé Thuis is al sinds de start in 2011 een vreemde eend in de bijt. Waar een groot gedeelte van de concurrentie inzet op het werven van zoveel mogelijk leden en exclusieve content, blijft Pathé Thuis de plek waar consumenten eenmalig nieuwe of oudere releases kunnen huren. Ondanks de recente overname door Pathé Theatres komt daar geen verandering in.

De streamingdienst Pathé Thuis werd op 5 december 2011 opgericht vanuit Pathé Theatres en opereert sinds december 2014 zelfstandig. Pathé Theatres heeft echter altijd een minderheidsbelang behouden. Door een overname van aandelen, eind vorig jaar, werd Pathé Theatres opnieuw meerderheidsaandeelhouder van Pathé Thuis.

De streamingdienst kijkt terug op een uitstekend jaar. Zo werd de service vorig jaar door meer dan 900.000 huishoudens gebruikt. Thomas van de Weerd, Algemeen Directeur Pathé Thuis, stelt dat de overname de positie van de streamingdienst versterkt.

Was de overname een verrassing?

Thomas van de Weerd: “We hebben altijd gezegd dat er een moment komt dat het verstandig en zinvol is om je als bedrijf aan te sluiten bij een grote club. In de afgelopen jaren waren er enkele mediapartijen geïnteresseerd in een overname van Pathé Thuis, maar hebben we steeds voor zelfstandige groei gekozen. Onze relatie met Pathé is altijd uitstekend geweest. Ze waren immers minderheidsaandeelhouder en hierdoor spraken we elkaar veel.”

Ik ben er zeker van dat de twee bedrijven samen nog beter in staat zijn om volgende groeistappen te maken

“In 2020 liet Jacques Hoendervangers, de algemeen directeur Pathé Theatres, weten de banden weer intensiever aan te willen halen. Sinds oudejaarsdag zijn we officieel een dochter van Pathé Theatres. Inmiddels zijn er al veel nieuwe initiatieven en samenwerkingsmogelijkheden op gang gekomen enik ben er zeker van dat de twee bedrijven samen nog beter in staat zijn om volgende groeistappen te maken.”

Exclusieve eigen content is het toverwoord bij SVOD-diensten. Is dat een ambitie geworden sinds de overname?

“Wij hebben in de beginjaren met de gedachte gespeeld om ook in te zetten op andere productcategorieën en aanvullende abonnementsvormen overwogen. De basis van ons succes is echter dat we altijd zijn blijven doen waar we bekend om staan en goed in zijn: films verhuren. Het is best bijzonder dat wij als lokale speler ondanks buitenlandse concurrentie van spelers als Rakuten, Google en iTunes toch marktleider in filmverhuur zijn geworden. Door de overname kunnen we intensief met elkaar samen werken en bijvoorbeeld kijken naar het bioscoopabonnement Unlimited. Misschien is het mogelijk om daar op een of andere manier VOD aan toe te voegen. Dat past veel meer dan ons traditioneel SVOD-model.”

De overname is best bijzonder. Bioscopen willen immers de films zo lang mogelijk in hun zalen vertonen, terwijl streamingdiensten er alles aan doen om films tegelijk of zo dicht mogelijk op de bioscooppremière te kunnen aan-bieden.

“Ik begrijp wat je bedoelt, maar het ligt genuanceerder. De markt voor abonneediensten is ook in Nederland inmiddels erg groot en op dat veld is een flinke wedstrijd bezig. Je zag de afgelopen jaar dat de windows tussen bioscooprelease en streaming kleiner werden of zelfs verdwenen. Dat heeft natuurlijk te maken met de ambitie van de aanbieders. Je moet ook niet vergeten dat bioscopen in de afgelopen twee jaar meerdere keren hun deuren moesten sluiten door de wereldwijde pandemie. Een aantal distributeurs heeft creatieve deals moeten maken om toch te kunnen exploiteren. Zij wilden immers wel geld verdienen met hun film.”

Thomas van de Weerd: ‘Pathé Thuis is een lokale dienst zonder grootheidswaanzin’ - Entertainment Business (2)

“Het resultaat was dat consumenten recent verschenen bioscoopreleases al op SVOD-diensten konden bekijken. Dat is nou eenmaal zo, maar volgens ons is dat niet het toekomstige model. Wat mij betreft is het beste model een combinatie van non-exclusive theatrical en TVOD gecombineerd met een sterke SVOD-deal waarbij die windows elkaar versterken. Op basis van de titel maak je de juiste window-afweging, maar behouden consumenten altijd de mogelijkheid om de film als TVOD te huren.”

Als een nieuwe film opgenomen wordt in het aanbod van streamingdiensten, kun je er dan nog geld mee verdienen op Pathé Thuis?

“Dat verschilt per dienst en film. Als een James Bond direct of een paar weken na de bioscooppremière op Netflix te zien zou zijn, dan merk je dat natuurlijk. Zij zijn de absolute marktleider en een heel groot deel van onze klanten gebruikt deze dienst. Bij andere services merken we dat effect een stuk minder en in een aantal gevallen zelfs helemaal niet.”

Pathé Thuis werd na de lancering in Nederland een complementaire dienst en dat zijn we nog steeds

“Ik durf te zeggen dat wij met films van het Disney + early access-experiment (waarbij abonnees extra moesten betalen om een film te bekijken die ook in bioscoop te zien was) in Nederland meer aantallen hebben gedaan dan Disney zelf. De reden is dat Pathe Thuis de grootste groep Nederlanders bereikt die bereid zijn te betalen per transactie.”

Is de Nederlandse markt voor streaming niet te druk? Naast de traditionele spelers als Netflix, Amazon Prime, Videoland en Disney+ kunnen we dit jaar uitkijken naar HBO Max en waarschijnlijk Paramount + en Peaco*ck. Hoe overleef je als TVOD-aanbieder?

“In 2013 waren we net twee jaar bezig en ik durf je te vertellen dat iedereen hier best wel zenuwachtig was toen Netflix in Nederland werd gelanceerd. Achteraf bleek dat onnodig, want door hun komst groeiden wij het jaar daarop met 85 procent. Pathé Thuis werd een complementaire dienst en dat zijn we nog steeds. Wij hebben altijd net die ene film die je niet in je abonnement kon kijken. Dat geeft veel zelfvertrouwen als ik nu naar de markt kijk.”

“Wij zijn een lokale dienst met een uitstekende reputatie en zonder grootheidswaanzin. Geen concurrent voor de Netflixen of HBO’s, maar een interessante aanvulling voor consumenten die een film willen zien die niet op de gebruikelijke streamingdiensten staat. Die koers heeft ervoor gezorgd dat Pathé Thuis een winstgevende streamingdienst is. Wij blijven het goede en relevante alternatief voor iedere consument die nieuwe films wel wil zien, maar niet alle abonnementen op de verschillende diensten heeft.”

Meer over
  • Thomas van de Weerd
  • Pathé Thuis
  • streaming
  • Interview
Thomas van de Weerd: ‘Pathé Thuis is een lokale dienst zonder grootheidswaanzin’ - Entertainment Business (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 5609

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.