Oppenheimer - Film (2023) | Ziggo Entertainment (2024)

Oppenheimer

Film 2023 • IMDb-score: 8,4

Entertainment bij Ziggo Entertainment bij Ziggo

Oppenheimer was dé bioscoophit van 2023 en was in maart ook nog eens de grote winnaar bij de Oscars! De film volgt het verhaal van J. Robert Oppenheimer, die de atoombom ontwikkelde. Deze grote, historische taak ging hem alleen niet in de koude kleren zitten. Lees hieronder alles over deze film en waar je hem kunt kijken.

Alles over de film Oppenheimer

Beleef Oppenheimer op SkyShowtime bij Ziggo

Laatste update: 22 maart 2024

In de hoofdrol:Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon en Robert Downey jr
Regie:Christopher Nolan
Prijzen: o.a. 5 Golden Globes en 7 Oscars

Oppenheimer trailer

Het verhaal van Oppenheimer

Het verhaal van de film Oppenheimer gaat over de opkomst van de atoombom en het brein achter de ontwikkeling daarvan: Robert Oppenheimer. De film is gebaseerd op 'American PrometheusThe Triumph And Tragedy of J. Robert Oppenheimer', dat de biografie is over zijn leven en over zijn werk aan de ontwikkeling van de eerste nucleaire wapens tijdens WOII.

In de film volgen we de jonge Oppenheimer vanaf zijn studentenjaren aan Cambridge, in de jaren '20. Al snel staat hij bekend om zijn briljante geest en steekt hij boven vele andere natuurkundigen uit. In 1938 verandert vervolgens alles, dankzij de ontdekking van kernsplijting.

Vanwege zijn passie voor kernfusie wordt Oppenheimer gevraagd om het 'Manhattanproject' te leiden, dat als doel heeft om als eerste ter wereld een atoombom te creëren. Dit doet hij vervolgens in een afgelegen, geheime omgeving in Los Alamos, Mexico.

Samen met zijn eigen studententeam uit Berkeley en met een groep Europese wetenschappers, gaat hij de uitdaging aan. Maar Oppenheimer beseft al gauw dat het maken van een bom meer is dan slechts een project dat aansluit bij zijn passie.

De gevolgen die zo’n bom kan hebben komen namelijk niet overeen met zijn politieke ideeën. Hoewel iedereen bang is om tegen de Amerikaanse leiders in te gaan, durft Oppenheimer wel zijn twijfels te uiten over de manier waarop de oorlog gevoerd wordt. Helaas verloopt dit niet zoals gehoopt. Het uiten van zijn bedenkingen en ideeën over het gebruik van de atoombom heeft namelijk grote gevolgen gehad voor zijn carrière en verdere leven...

Robert Oppenheimer was meer dan alleen een wetenschapper en staat symbool voor de complexiteit van het menselijke streven naar kennis en macht en de immense verantwoordelijkheid die daar soms bij komt kijken.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

Dune: Part One - Film (2021)
The Gentlemen - Serie (2024)
Masters of the Air - Serie (2024)

Bekijk de Entertainment Gids Bekijk de Entertainment Gids

De cast van Oppenheimer

Oppenheimer bestaat uit een gigantische sterrencast. Regisseur Christopher Nolan heeft namelijk zelfs voor de kleinste rollen sterke acteurs ingezet.

Cillian Murphy schittert in de hoofdrol als J. Robert Oppenheimer. Deze acteur komt je misschien wel bekend voor uit de serie Peaky Blinders. Emily Blunt speelt zijn vrouw Kitty, terwijl Florence Pugh in de huid kruipt van Jean Tatlock, Oppenheimer’s geheime liefde.

De sterke cast brengt de historische personages geweldig tot leven, zo zien we Matt Damon als generaal Leslie Groves, Robert Downey jr. als Lewis Strauss en David Krumholtz als natuurkundige Isidor Rabi. Daarnaast spelen ook Rami Malek (o.a. Bohemian Rhapsody), Josh Hartnett (o.a. Penny Dreadful), Casey Affleck (o.a. Manchester by the Sea), Benny Safdie (o.a. Good Time), Kenneth Branagh (o.a. Dunkirk) een rol in deze film.

En zelfs in de kleinere rollen schitteren enkele grootheden. Tom Conti (o.a.The Dark Knight Rises), speelt bijvoorbeeld de rol van Albert Einstein, terwijl Gary Oldman bijna onherkenbaar is als President Harry Truman.

Prijzen & awards

Dat Oppenheimer een hele goede film is, is wel gebleken uit de meer dan 200 prijzen en awards waarmee de film is overladen. Een greep uit deze prijzen:

  • Maar liefst 7 Oscars in 2024: o.a. Beste Film, Beste Regie en Beste acteur
  • 7 British Academy Film Awards in 2024
  • 8 Critics Choice Awards in 2024
  • 5 Golden Globes in 2024
  • Grammy Award: Best Score Soundtrack Album for Visual Media 2024

Leuke weetjes over Oppenheimer

Wist je dat… Matt Damon zijn vrouw had beloofd om een pauze van het acteren te nemen? Er was alleen één voorwaarde: als Christopher Nolan zou bellen, zou hij die kans grijpen. Gelukkig voor Damon (en voor ons) belde Nolan en bood hem de rol van Leslie Groves aan. Einde acteerpauze!

Dat de hele cast en crew tijdens het filmen samenwoonden op een afgelegen locatie in de woestijn van New Mexico? Actrice Emily Blunt vergeleek het met één groot zomerkamp.

Dat de hele film is geschoten op IMAX-film, dat al tijden een van de favoriete technieken van regisseur Nolan is? Alleen zwart-wit kon je hier niet mee filmen… tot Oppenheimer! Kodak ontwikkelde namelijk speciaal voor de film een nieuw soort IMAX-filmrol, om zwart-wit scènes mee op te kunnen nemen.

Dat Robert Oppenheimer in de herfst van 1928 iedereen aan de Universiteit van Leiden verraste, door als gastdocent zijn lezingen in het Nederlands te geven? Dit terwijl hij eigenlijk helemaal niet veel ervaring had met de taal. De studenten gaven hem daarop zijn bekende bijnaam 'Oppie'.

Dat de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema, tijdens de Oscaruitreiking in 2024, een Oscar voor Beste Camerawerk in Oppenheimer won?

Waar kijk je Oppenheimer?

Sinds 21 maart is Oppenheimer exclusief te streamen op SkyShowtime.

Meer kijktips?

De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.

Ontdek het nu Ontdek het nu

Oppenheimer - Film (2023) | Ziggo Entertainment (4)

Oppenheimer - Film (2023) | Ziggo Entertainment (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Melvina Ondricka

Last Updated:

Views: 5998

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Melvina Ondricka

Birthday: 2000-12-23

Address: Suite 382 139 Shaniqua Locks, Paulaborough, UT 90498

Phone: +636383657021

Job: Dynamic Government Specialist

Hobby: Kite flying, Watching movies, Knitting, Model building, Reading, Wood carving, Paintball

Introduction: My name is Melvina Ondricka, I am a helpful, fancy, friendly, innocent, outstanding, courageous, thoughtful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.